Natuurinclusief bouwen: Wat is dat?
Een zoveelste trend of DE oplossing om klimaatbestendig te bouwen?
Groendaken, je hebt ze vermoedelijk wel al eens gezien, zij het meestal van ver. Vraag je je af of zoiets ook bij jou mogelijk is?
Tijdens onze adviezen merken we dat heel wat mensen wel geïnteresseerd zijn in het principe van een groendak, maar eigenlijk niet echt weten of zoiets mogelijk is op hun dak. Daarnaast bestaan er nog heel wat vooroordelen rond schade, kostprijs, onderhoud,... Het is niet altijd even eenvoudig om feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Daarom hebben we enkele van de meest voorkomende vragen voor jullie opgelijst en hopen we jullie zo te overtuigen van de meerwaarde van groen op je dak. Beginnen doen we met:
Een groendak is een dak met begroeiing. Bij een extensief groendak gaat het om grassen, mossen, vetplantjes. Op een intensief groendak of daktuin groeien vaste planten, struiken, tot zelfs bomen. Een groendak heeft meer voordelen dan enkel meer groen, en dus meer biodiversiteit en luchtzuivering. Het buffert regenwater en zorgt voor een vertraagde afvoer.
Je ziet groendaken meestal op platte daken, maar wist je dat de extensieve variant ook op licht (tot 45°) hellende daken kunt plaatsen? Bij een helling van meer dan 15° zal je wel enkele bijkomende maatregelen moeten voorzien om erosie te voorkomen en een goede bevestiging te garanderen.
Een groendak bestaat uit verschillende lagen, zoals een drainage laag, een filterlaag, substraat en de begroeiing. Dit betekent een extra gewicht. Een belangrijke voorwaarde voor een groendak is dus dat je dak stevig genoeg is. De extra belasting gaat van 90 tot 180 kg/m² voor een extensief groendak. Bij een intensief groendak kan dit oplopen tot 400 kg/m² of meer.
De opbouwhoogte voor een extensief groendak bedraagt 6 tot 12 cm. Bij een intensief groendak bedraagt de dikte al gauw meer dan 25 cm. Je zal er dus wel voor moeten zorgen dat de dakrand hoog genoeg is.
Een groendak zorgt niet alleen voor meer natuur en biodiversiteit, maar heeft ook een aantal praktische voordelen. Zo beschermt het je dakbedekking waardoor het tot wel 3 keer langer meegaat. Je wint de investering in een groendak hierdoor dus (deels) terug en verhoogt tegelijkertijd ook nog je wooncomfort. Groendaken zorgen namelijk ook voor geluidsisolatie, brengen verkoeling aan je woning en de omgeving en zien er nog goed uit ook.
Een extensief groendak vraagt nauwelijks onderhoud. Net als bij een “naakt” dak zorg je ervoor dat de afvoer van regenwater ongehinderd kan gebeuren. Door de lange blootstelling aan zonlicht zullen ongewenste planten het op een groendak ook niet al te lang uithouden. Bij een intensief groendak is het onderhoud wel vergelijkbaar met dan van een tuin.
Het is inderdaad belangrijk om te kiezen voor een dakdichting met een goede wortelweerstand. Heel wat gecertifieerde afdichtingen zijn reeds geschikt voor een groendak, zeker synthetische dakdichting zoals EPDM. In de meeste gevallen zit je hier dus al goed en hoef je geen extra investeringen te doen. Heb je twijfels bij de wortelweestand van je dakdichting? Plaats dan een bijkomende beschermingsfolie.
Hou dan wel rekening met volgende aandachtspunten.