Natuurinclusief bouwen: Wat is dat?
Een zoveelste trend of DE oplossing om klimaatbestendig te bouwen?
Na lang wachten is de zon er eindelijk! Tijd voor lange avonden met vrienden op het terras, ijsjes aan het strand, maar voor velen onder ons helaas ook slapeloze nachten in warme slaapkamers. Felle zon op (grote) ramen zorgt ervoor dat het binnen serieus kan opwarmen. Zonwerend glas wordt regelmatig als oplossing naar voor geschoven, maar is het dat ook?
Dankzij de coating die op het glas wordt aangebracht, wordt de warmte van de zon beter buiten gehouden. Afhankelijk van het type glas, houdt deze coating tot 70% meer zonnewarmte tegen dan HR glas. Op zich lijkt dit dus een goede oplossing tijdens de warme maanden, maar hou er wel rekening meer dat zonwerend glas altijd zonwerend is. Het zal dus ook op zonnige winterdagen de zonnewarmte tegenhouden terwijl de gratis warmte van deze passieve zonnewinsten net erg welkom is en zorgt voor lagere stookkosten. Daarnaast houdt zonwerend glas ook niet alle zonnewarmte tegen.
Eerst en vooral g-waarde. Deze geeft de mate aan waarin het glas zonnewarmte tegenhoudt. Wil je volop van passieve zonnewinsten genieten? Kies dan voor glas met een g-waarde van minstens 0,50.
Er bestaat glas waar de g-waarde afhangt van de stand van de zon. Door een soort ingebouwde lamellen in het glas, die nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog, is de g-waarde hoger bij laagstaande zon (winter) dan bij hoogstaande zon (zomer). Dit glas zal dus meer zonnewarmte doorlaten in de winter dan in de zomer. De passieve zonnewinsten blijven wel een stuk minder dan bij HR glas. Bovendien laat dit soort glas minder licht door waardoor het binnen donkerder is.
Buitenzonwering blijft de beste manier om opwarming tijdens zonnige zomerdagen te voorkomen. Dit kan zowel een screen of rolluik zijn maar even goed een dakoversteek of luifel, een goed geplaatste boom of pergola met een klimplant die in de herfst zijn blad verliest. Meer dan genoeg mogelijkheden dus!