Projecten
Als steunpunt duurzaam bouwen gaan we proactief – en samen met onze partners – op zoek naar nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector. Die integreren we vervolgens in onze werking en adviezen. We zijn betrokken bij (piloot)projecten waarin we kennis opdoen die we vervolgens delen met alle relevante partners en geïnteresseerde partijen. Hieronder vind je een overzicht terug van de projecten waarbij we momenteel betrokken zijn.
Natuur Inbouw
Provincie West-Vlaanderen is met Acasus partner van het project Natuur-inbouw, gefinancierd door het fonds voor ruimtelijke ontwikkeling Interreg Vlaanderen-Nederland, vanuit de Europese Unie. Dit project kent zowel Nederlandse als Vlaamse partners en heeft als doel om vogels, vleermuizen, bijen en planten een blijvende plek te geven bij het klimaatbestendig maken van onze gebouwen. Om dit te bereiken wordt onderzoek gedaan naar bestaande faunavriendelijke maatregelen in natuurinclusieve bouwprojecten. Daarnaast worden nieuwe bouwtechnieken en materialen ontwikkeld en geoptimaliseerd.
Ook is er aandacht voor het opleiden en bijscholen van o.a. projectontwikkelaars, bouwers, architecten en beleidsmedewerkers. Om doelgroepen te inspireren voor natuurinclusief bouwen worden demonstratieprojecten uitgevoerd in Nederland en Vlaanderen, zowel bij nieuwbouw, herinrichting als renovatie. Om ervoor te zorgen dat natuurinclusief bouwen het nieuwe normaal wordt en voor iedereen toegankelijk is, wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van methodieken en tools voor draagvlak en participatie.
Het project loopt van 1 september 2023 tot 31 augustus 2026. De deelnemende organisaties uit Vlaanderen zijn APB Kamp C, Blenders VZW, Embuild Vlaanderen, Hogeschool PXL, Natuurinvest, Natuurpunt Studie, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant, Provincie West-Vlaanderen, Stad Gent, Vlaamse overheid en Buildwise. De deelnemende organisaties uit Nederland zijn: Gemeente Breda, Gemeente Goes, Gemeente Middelburg, Gemeente Terneuzen, Gemeente Weert, Provincie Zeeland, Technische Universiteit Eindhoven en Vogelbescherming Nederland.

SURE 2050
SURE2050 staat voor SUstainable Read Estate 2050. Met SURE2050 zetten we in op het toekomstbestendig en koolstofvrij maken van het gemeentelijk, provinciaal en Vlaams patrimonium. SURE2050 biedt de juiste kennis en instrumenten aan, dit in combinatie met praktische en individuele ondersteuning.
Dit project is ondertussen afgelopen, maar de SURE2050-partners zetten zich ook na dit project verder in om Vlaanderen tot de top van Europa te laten behoren.
16 West-Vlaamse organisaties tekenden in op het traject, waaronder ook de dienst gebouwen van Provincie West-Vlaanderen.
