Natuurinclusief bouwen: Wat is dat?
Een zoveelste trend of DE oplossing om klimaatbestendig te bouwen?
Wordt het tijdens een zonnige zomerdag al snel te warm in je woning en denk je erover na om te investeren in buitenzonwering? Slim! Buitenzonwering is DE manier om de hitte in de zomer buiten te houden. Krijg je ook al keuzestress bij de verschillende soorten en types? Geen nood, adviseur Simon maakte voor jullie een overzicht van alle soorten, types en hun voor- en nadelen.
Zowel wanneer je kiest voor natuurlijke als voor mechanische zonwering is de oriëntatie van je raampartijen een belangrijke factor om rekening mee te houden. De zon staat in het zuiden namelijk een heel stuk hoger dan in het westen en oosten. Ramen op het noorden zullen niet onmiddellijk bijdragen aan een hoge binnentemperatuur.
Dit type buitenzonwering geniet meestal onze voorkeur. Ze zorgt namelijk niet alleen voor een lagere temperatuur binnen, maar het extra groen zorgt ook voor verkoeling door verdamping rond de woning. Daarnaast draagt het bij tot een betere luchtkwaliteit en grotere biodiversiteit. Tal van troeven dus.
Bij zuid gerichte raampartijen kan een pergola met klimplanten interessant zijn. In de zomer zorgt de constructie voor voldoende schaduw om de zon buiten te houden. Tijdens de winter verliest de plant zijn blad en kan je genieten van gratis warmte door de passieve zonnewinsten. Voor ramen richting het oosten en westen is een goed geplaatste boom een betere oplossing.
De enige voorwaarde is dat je voldoende ruimte hebt en dat er voldoende water in de bodem aanwezig is. Dit doe je door maximaal te ontharden en regenwater de kans te geven te infiltreren alvorens je het afvoert naar de riolering.
Als het niet mogelijk is om natuurlijke buitenzonwering te plaatsen kan mechanische buitenzonwering een oplossing zijn. Ook hier heb je verschillende soorten en is de oriëntatie bepalend. Luifels werken goed op de zuidgevel terwijl screens of rolluiken vooral dienst doen op de oost- of westgevel.
Rolluiken of screens kan je zowel als opbouw of als inbouw plaatsen. Energetisch gezien is opbouw de beste keuze want op die manier vermijd je luchtlekken en wordt de isolatie niet onderbroken. Dit heeft wel een visuele impact op de buitengevel.
Kies je voor inbouw, dan raden we screens aan. Deze zijn een pak slanker dan rolluiken, waardoor je de thermische onderbreking van de isolatie kunt beperken. Verder is het eenvoudiger om ze luchtdicht af te werken en kan je er nog doorkijken. Vooral op de gelijkvloerse verdieping is dit een groot voordeel. Je houdt ongewenste zonnewarmte buiten, maar behoudt een natuurlijke lichtinval en kunt nog genieten van het zicht op je tuin.
Voor een slaapkamer kan een rolluik een voordeel zijn. Dit zorgt namelijk voor een volledige verduistering, al is wel bewezen dat wakker worden met natuurlijk licht zorgt voor een minder vermoeid gevoel.
Ook het feit dat rolluiken inbrekers zouden buitenhouden is een veel voorkomend argument, maar dit geldt niet voor alle types rolluiken. Het materiaal waaruit de rolluiken zijn gemaakt is hierbij bepalend. Hoewel rolluiken met kunststoffen lamellen geschikt zijn als buitenzonwering en over goede eigenschappen beschikken wat betreft warmte- en geluidsisolatie, inbraak werend zijn ze niet. Hiervoor heb je lamellen van aluminium of staal nodig, maar deze hebben dan weer een minder goede isolerende werking. Verder moet het rolluik ook blokkeren als ze opgetild wordt.