Warmtepomp(boiler)
Steeds vaker kiest men ervoor om fossielvrij te verwarmen. Hierbij maakt de klassieke gas- of mazoutketel in heel wat gevallen plaats voor een warmtepomp. Naast het efficiënt produceren van warm water om mee te verwarmen, kan een warmtepomp ook warm water opwekken om onze sanitaire behoefte mee te vervullen.
Een warmtepomp heeft een lager vermogen dan een klassieke verwarmingsketel. Een warmtepomp zal dus meer tijd nodig hebben om een grote hoeveelheid sanitair warm water aan te maken. Een voorraadvat om het warme water in op te slaan is dan ook noodzakelijk. Het meest rendabel is als je warmtepomp overdag dat warm water aanmaakt. Dan is er veel zonne-energie en is de buitentemperatuur hoger. Met een slimme sturing verhoog je de zelfconsumptie van de zonnestroom en gebruik je het voorraadvat als thermische batterij. Zo kan je de aanschaf van een thuisbatterij nog even uitstellen en maak je, met een minimum aan technieken, slim gebruik van energie en grondstoffen.
Heb je geen centrale verwarming of is het nog niet opportuun om een warmtepomp te installeren? Dan kan een warmtepompboiler een zuinig alternatief zijn voor de productie van je warm water. Een warmtepompboiler is een lucht-waterwarmtepomp die uitsluitend wordt inzet om sanitair water op te warmen.
Wanneer kies je voor een warmtepompboiler?
- Als je de productie van sanitair warm water niet kan koppelen aan de verwarming van je woning.
Bv. je hebt geen centrale verwarming, gebruikt een elektrische boiler of verwarmt met een lucht-lucht warmtepomp. - Je verwarmingstoestel nog niet aan vervanging toe is en het geen sanitair warm water aanmaakt (op een duurzame manier).
- De afstand tussen de plaatsen waar je veel warm water nodig hebt en je verwarmingstoestel te groot is.
Benieuwd of een warmtepomp een interessante investering is voor jou? Je ontdekt het hier.