Natuurinclusief bouwen: Wat is dat?
Een zoveelste trend of DE oplossing om klimaatbestendig te bouwen?
Hoe tover je een plat dak om tot iets wat zowel duurzaam als milieuvriendelijk is? Simpel, je maakt er een klimaatdak van!
Platte daken zijn vaak grote, onbenutte oppervlaktes die heel wat potentieel bieden. Bij een klimaatdak staan een multifunctionele en duurzame aanpak centraal. Ze dragen positief bij aan grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatopwarming, verlies aan biodiversiteit en de steeds schaarser wordende beschikbare ruimte. Met een klimaatdak kies je bewust voor
Groendak: Groendaken zijn er in allerlei kleuren en vormen. Op basis van het onderhoud dat ze vergen, delen we ze op in extensieve en intensieve daken. De beplanting op een groendak is afhankelijk van de opbouwhoogte. Zo wordt bij een beperkte hoogte vaak gekozen voor sedum planten (zie foto hierboven) of kruiden. Een groendak vermindert warmte-absorptie, verbetert de luchtkwaliteit en heeft een positief effect op de biodiversiteit.
Geel dak = Duurzame energie: De installatie van zonnepanelen zorgt ervoor dat er hernieuwbare energie gegenereerd wordt op het gebouw. Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij wat een positief effect heeft op de CO2 uitstoot.
Blauw dak = Wateropslag: Retentiedaken zijn daken waarop regenwater verzameld en gebufferd wordt. Net als een regenwaterput kan het water gebruikt worden voor verschillende doeleinden als poetsen, spoelen van toiletten,... . Een blauw dak helpt om de druk op stedelijke afwateringssystemen te verlichten en zo ook overstromingen tijdens hevige regenval te voorkomen.
Rood dak = Recreatie: Rode daken zijn bedoeld voor sociale activiteiten. Het zijn plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten zoals een speeltuin, sportlocatie of een terras. Ook daktuinen en dakparken zijn hiervan voorbeelden.
Het mag duidelijk zijn dat klimaatdaken een innovatieve en duurzame oplossing bieden om de uitdagingen van klimaatverandering in stedelijke gebieden aan te pakken. Naarmate steden blijven groeien en worstelen met de impact van klimaatverandering, kunnen klimaatdaken een cruciale rol spelen in het creëren van een weerbaarder en milieuvriendelijker stedelijk landschap.
Het multifunctioneel en zo duurzaam mogelijk inzetten van platte daken vereist engagement en actie van vele partijen en overheden die regelgevend kunnen optreden en daarnaast een grote opdrachtgever zijn van bouw- en renovatieprojecten. Maar ook andere bouwheren, aannemers, materialenproducenten, studiebureaus, architecten en onderzoeksinstellingen hebben allen het potentieel om positief bij te dragen aan de ambities van het Klimaatdak. Daarom staken Embuild Vlaanderen en Buildwise de koppen bij elkaar en werkten ze het Klimaatdakprotocol uit.
Ook Provincie West-Vlaanderen wil zich inzetten voor meer duurzame daken en ondertekende het protocol op 11 april 2024.