Natuurinclusief bouwen: Wat is dat?
Een zoveelste trend of DE oplossing om klimaatbestendig te bouwen?
Al aan een groengevel gedacht? Een groengevel zorgt niet alleen voor meer groen en biodiversiteit, maar is ook mooi. Hij zorgt voor een betere beschutting van je muur tegen wind en regen. Iets wat een positief effect kan hebben op de warmteverliezen van je woning. Bovendien werkt hij verkoelend in de zomer en zuiveren de planten de lucht. Niets dan voordelen dus!
De meeste groengevels bestaan uit klimplanten. Er zijn er die zelf hechten op de muur. Anderen hebben een klimhulp nodig. Naast deze grondgebonden groengevels, bestaan er ook niet-grondgebonden installatie. Deze bestaan uit een structuur waaraan je plantenbakken of potten hangt om er vervolgens planten in te laten groeien. Deze planten moet je wel zelf bewateren en ze zijn kwetsbaarder doordat ze niet in volle grond groeien. Dit soort groengevel is niet alleen een stuk intensiever qua onderhoud, maar ook heel wat duurder in aanschaf. Het grote voordeel is dat je onmiddellijk resultaat ziet en niet hoeft te wachten tot planten gaan groeien.
Bang dat de planten je gevel zullen beschadigen? Dat is nergens voor nodig! Als je gevel in goede staat is, dus zonder barsten en met goede metselspecie, dan zal een groengevel geen schade aanbrengen. Bovendien zijn slechts enkele klimplanten zelf hechtend op de gevel. De meeste groeien omhoog door zich rond een steun te slingeren of er zich aan vast te haken. Door de juiste planten te kiezen en tijdig het nodige onderhoud te geven, is er dus geen enkel risico op schade.
Wist je trouwens dat een groengevel ook als gevelafwerking kan dienen bij buitenmuurisolatie. Na het plaatsen van de isolatie, werk je de gevel af met een waterdichte en Uv-bestendige folie. Hierop bevestig je de klimhulp of een draagsysteem en laat je de klimplanten de rest doen.
Meer informatie vind je in deze informatiefiche.
Foto: vzw groene gevels