Waarom bouwen met leem?
De meesten onder ons denken bij bouwen met leem misschien wel aan kabouter- of hobbitwoningen. Het is nochtans nog niet eens zo lang geleden dat leem een veel voorkomend bouwmateriaal was in onze woningen. Wie weet vind je het zelfs nog terug in jouw woning? Wij hebben hieronder voor je opgelijst waarom leem ook op heden nog steeds aan te raden is.
1. Het is een gezond, herbruikbaar en natuurvriendelijk product.
Leem bestaat hoofdzakelijk uit zand, klei en stro, kan lokaal geteeld worden en is een 100% natuurvriendelijk materiaal. Je zal er dus geen chemische toeslagstoffen, giftige bestanddelen of vluchtige organische stoffen (VOC's) in terugvinden! Daarnaast is het materiaal ook herbruikbaar en kan je het zelfs opnieuw bewerken.
2. Omwille van zijn vocht- en warmt regulerende eigenschappen.
Leem is een dampdoorlatend materiaal en kan daardoor vocht en warmte reguleren. Dit betekent dat het vocht kan opnemen en weer kan afstaan als de luchtvochtigheid daalt. Warmte wordt erin opgeslagen en vervolgens langzaam terug afgegeven wat een positief effect heeft tijdens zowel de zomer als winter. Overweeg je te werken met wandverwarming in plaats van vloerverwarming? Dan is je wand afwerken met leem een ideale combinatie.
Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat zorgt leem ook voor een goede akoestiek, is het antistatisch en heeft het een schimmelafstotende werking.
3. Tot slot is leem een veelzijdig bouwmateriaal.
Met leem kan je alle vormen maken die je maar wenst, van rond en natuurlijk tot vlak en strak. Ook op vlak van afwerking zijn de mogelijkheden divers. Je kan leem op verschillende ondergronden, gaande van baksteen tot strobalen of gipsplaten, aanbrengen. Zelfs muren die al gepleisterd zijn kan je voorzien van een laagje leemverf. Deze heeft een eerder mat uitzicht en kan niet alleen op leempleister, maar ook op beton, kalk-, cement-, of gipspleister, gipsvezelplaten, oude verflagen, behang... gebruikt worden.
Een minder gekende toepassing van leem is stampleem als muur of vloer. Hierbij wordt verse vochtige stampleem aangebracht in een bekisting of op de vloer en met een stamptechniek verdicht. Wil je een dragende constructie in stampleem? Ook dat is mogelijk maar niet zo courant, laat je dan zeker begeleiden door een expert met technische en praktische ervaring.