Luchtdicht afwerken en toch ventileren?
Een lucht- en winddichte afwerking van je woning is noodzakelijk om het energieverlies te beperken. Tegelijkertijd is ook het afvoeren van vervuilde binnenlucht via een ventilatiesysteem noodzakelijk om de luchtkwaliteit in huis op peil te houden. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar niets is minder waar. Adviseur Emmi legt uit waarom.
Waarom is ventileren belangrijk?
We brengen een groot deel van onze tijd binnenshuis door. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kwaliteit van onze omgeving een grote impact heeft op onze gezondheid. Wijzelf, maar ook onze huisdieren, zijn een eerste bron van luchtvervuiling. Zo komt er bij het uitademen CO2 en vocht vrij en zorgen ook allerlei huishoudelijke activiteiten, zoals wassen en koken, voor het nodige vocht in huis. Daarnaast staan we bij de bouw of renovatie van onze woning helaas niet altijd stil bij het soort materiaal we hiervoor gebruiken. Zo kiezen we nog al te vaak voor materialen die vluchtige organische stoffen (VOC) bevatten. Deze komen vrij in de binnenlucht en blijven daar "hangen". Als we al deze stoffen laten opstapelen in de binnenlucht zonder te ventileren zou deze ongezond worden.
In oude woningen verdwijnen veel van deze stoffen via de spleten en kieren die dit soort woningen rijk is. Deze vorm van ongecontroleerd ventileren betekent echter ook dat er bij veel wind en koude temperaturen sprake zal zijn van tocht en warmteverlies. Bij weinig wind heb je dan weer nauwelijks luchtbeweging en is er veel te weinig afvoer van deze vervuilende stoffen. Daarnaast hebben we ook geen controle over de luchtstroming en kunnen de kookgeurtjes uit onze keuken zo onze slaapkamer binnenwaaien. Goed ventileren start dus met een goede wind- en luchtdichte afwerking van de woning.
Wat is het verschil tussen een lucht- en winddichte afwerking?
Om de energiekosten te verlagen en het comfort in je woning te verhogen, is het belangrijk om goed te isoleren. Hierbij is ook een wind- en luchtdichte afwerking van de bouwschil bepalend. Dat je woning winddicht afgewerkt is, betekent niet dat die ook luchtdicht is. Winddichting zit aan de buitenkant en zorgt ervoor dat de wind geen vrij spel krijgt in je isolatie. Voorbeelden van winddichting zijn onderdakplaten en -folie. Luchtdichting zit aan de binnenkant en zorgt ervoor dat er geen warme lucht van binnen naar buiten kan ontsnappen. In een woning die correct luchtdicht is afgewerkt, bespaar je energie (want warme lucht blijft binnen).
Is het openzetten van ramen voldoende?
Nee. Er is een groot verschil tussen ventileren en verluchten. Verluchten doe je door een raam of buitendeur gedurende een korte tijd wijd open te zetten. Een raam op kiepstand zetten is niet voldoende. Dit gaat gepaard met een ongecontroleerd warmteverlies en is dus noch energiezuinig noch comfortabel. Onder ventileren verstaan we het voortdurend verversen van de lucht in de woning. Dit gebeurt via een gecontroleerd ventilatiesysteem en is sinds 2006 verplicht voor nieuwbouw en grondige renovaties. Doorgaans hebben we de keuze tussen een systeem C(+) of systeem D.
Bij systeem C wordt lucht in droge ruimtes toegevoerd via roosters in de ramen. In natte ruimtes als de badkamer gebeurt de afvoer mechanisch. Een C+ systeem werkt vraag gestuurd (vocht of CO2 sensors) en voert enkel de hoeveelheid lucht af die nodig is om een gezond binnenklimaat te houden.
Bij een systeem D gebeurt zowel de toevoer als afvoer mechanisch. Dit is doorgaans gekoppeld aan een warmtewisselaar waardoor je warmte uit de buitengaande lucht kunt recupereren en er de ingeblazen lucht mee kunt opwarmen. Dus geen tochtgevoel meer en ook het energieverlies wordt beperkt.
Conclusie?
Wil je een comfortabele en gezonde woning waar het aangenaam vertoeven is? Dan gaan correct isoleren, ventileren en lucht- en winddicht afwerken hand in hand!