Hergebruik in de bouw
Hoe maak je de toekomst van de bouwsector ciculair? met een portie efficiëntie, logica en hier en daar een snuifje "burgerlijke ongehoorzaamheid".

Heb jij vloerverwarming? Dan kan jij vermoedelijk ook niet meer zonder. Toch twijfelen nog heel wat mensen of dit wel een goede keuze is. Een van de meest voorkomende argumenten is dat het slecht zou zijn voor de gezondheid. Sommigen zijn er namelijk van overtuigd dat het slecht is voor de bloedsomloop en de benen (spataders, flebitis,..). Wij willen deze 'urban legend' graag ontkrachten en proberen feit van fictie te onderscheiden.
Vloerverwarming kende zijn opkomst in de jaren '60. Destijds zag dit systeem er heel anders uit dan hoe we het op vandaag kennen. Buizen werden verder uiteen geplaatst en woningen waren niet of weinig geïsoleerd. Om ruimtes te kunnen verwarmen werd de watertemperatuur toen zeer hoog gelegd (tussen de 50° à 70°). Dit zorgde voor vloeren die opwarmden tot meer dan 30° en zo bij sommigen tot een gevoel van zware benen leidde.
Tijd is gelukkig niet stil blijven staan en vloerverwarming van vandaag valt in niets te vergelijken met het systeem uit de jaren '60. Een compacter netwerk van buizen en beter geïsoleerde woningen zorgen ervoor dat je met lage tot zeer lage watertemperaturen je woning perfect kan verwarmen. Geen risico dus op een onaangenaam gevoel, bovendien haal je een beter rendement met je warmtepomp.
Nog niet overtuigd?
Vloerverwarming is een traag systeem waarbij de warmte zich gelijkmatig verspreidt. Dit zorgt voor een lager verbruik, ook bij een condensatieketel. Daarnaast verlies je geen plaats wat bij radiatoren of (ventilo)convectoren wel het geval is. Door de stralingswarmte heb je bovendien ook minder stofcirculatie en minder droge lucht. En je huisdier? Ook die geniet mee!