14/03/2024 - 10:00 tot 17:00
Bouwen in de toekomst: De rol van digitalisering en circulariteit.
Acasus en POM West-Vlaanderen nodigen je op donderdag 14 maart uit voor een studiedag in Oostende. Deze dag staat in teken van digitalisering en circulariteit in de bouw. Bouwen aan de toekomst, daarmee start je namelijk al vandaag. Je maakt kennis met concrete projecten, toepassingen en hulpmiddelen om het werk te vereenvoudigen. Je ontdekt hoe digitalisering een circulaire aanpak kan bevorderen en staat stil bij de relatie tussen de functie en het gebruik van een gebouw en de beschikbare ruimte.
Programma
10u00 Onthaal en welkomstwoord
10u30 Circulair bouwen: van innovatie tot beleid
Arianne Acke (Team Bouw - OVAM) vertelt hoe innovatieve projecten circulair bouwen een voedingsbodem vonden in de Green Deal en Werkagenda Circulair bouwen. Ontdek hoe deze experimenten hun weg vinden binnen het beleidsprogramma en welke uitdagingen OVAM de komende jaren opneemt.
11u00 Circulair bouwen is meer dan BIM alleen.
Pieter Verfaillie - bow architecten
12u00 Middagpauze met lunch
13u00 Thematische sessies
Deel 1: 13u00 - 14u00 | Deel 2: 14u15 - 15u15 | |
1 | Digital Twin: waarom, hoe en wat met de toekomst? Olivier De Buck - Stad Oostende | Digitale tools voor het bouwproces, vandaag en morgen Niki Cauberg - Buildwise |
2 | Kernversterking circulair aanpakken Merijn & Hannah - Labland | Circulariteit in overheidsopdrachten Rik Neven - Palindroom |
3 | BIM als tool doorheen het volledige bouwproces, ook bij renovatie. Lode Declerck - OneBim | Circulariteit en digitalisering in praktijk Simon Scharlaken - Furnibo |
15u45 Panelgesprek onder leiding van Rik Neven
Hoe ziet de toekomst binnen de bouwsector eruit?
Wat is hierbij de rol van een circulaire aanpak?
17u00 Einde
Praktisch
Wanneer
Donderdag 14 maart 2024 van 10u00 tot 17u00.
Waar
De Grote post, Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende
Voor wie
Dit event is er zowel voor architecten, projectontwikkelaars, aannemers, lokale en regionale overheden, sociale huisvestingsmaatschappijen, studiebureaus, scholen en publieke opdrachtgevers.
Kostprijs
Deelnemen aan deze studiedag is gratis. Om voldoende lunch te voorzien en te kunnen garanderen dat iedereen kan zitten, vragen we je wel om op voorhand in te schrijven. Inschrijvingen worden afgesloten op donderdag 7 maart 2024. Je verzekeren van een plek doe je door onderstaand formulier in te vullen.
Pieter Verfaillie - Bow architecten
Keynote
Bij bow architecten geven ze gebouwen en sites met een rijk verleden een duurzame en rendabele toekomst. Omdat goede locaties en materialen eindig zijn, gaan ze op zoek naar oplossingen met de grootste meerwaarde voor onze planeet, samenleving en de huidige en toekomstige gebruikers, maar ook absoluut voor de eigenaars-investeerders. Pieter Verfaillie, bestuurder van bow architecten en Herbé, komt jullie bij de start van deze studiedag meer vertellen over hoe de visie van bow architecten tot stand kwam en waar de uitdagingen zich bevinden. Op heel wat van de onderwerpen die tijdens deze keynote aan bod komen, wordt dieper ingegaan tijdens de thematische sessies in de namiddag.
Thematische sessies
Digital twin: Waarom, hoe en wat met de toekomst?
Stad Oostende zet volop in op de ontwikkeling van een Digital Twin. Olivier De Buck van Stad Oostende komt jullie vertellen wat dit precies is, hoe ze het aanpakken, waarom ze hiermee aan de slag gingen en wat ze hier in de toekomst nog mee willen doen.
BIM als tool doorheen het volledige bouwproces, ook bij renovatie.
Tijdens deze sessie licht Lode Declerck van OneBIM toe hoe BIM bij iedere stap van het bouwproces een meerwaarde heeft. Hij vertelt jullie hoe BIM niet enkel bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie zorgt voor een daling van kosten en tijd! Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden en toepassingen neemt hij jullie mee doorheen dit bouwproces.
Kernversterking circulair aanpakken.
Hoe kunnen we de groeiende bevolking en veranderende samenstelling van huishoudens kwalitatief, duurzaam en betaalbaar huisvesten? En dat in aangename buurten en zonder nieuwe ruimte in te palmen? Dat is een van de vraagstukken waar Merijn Van den Eede en Hannah Van Breen van Labland zich met veel plezier over buigen. Aan de hand van diverse modellen realiseren ze projecten waarbij kernversterking centraal staat. Ze stellen enkele projecten voor waarbij zowel aandacht was voor de klimaatuitdagingen en het materiaalgebruik als voor de demografische evolutie.
Circulariteit en digitalisering in de praktijk
Heel wat van deze modellen en principes kunnen nogal theoretisch lijken. Simon Scharlaken van Furnibo komt jullie vertellen hoe zij BIM-modellen verwerken en wat de voordelen op de werf zijn. Ook het aanpakken van de uitdagingen die bij een circulaire aanpak komen kijken is hen niet vreemd.
Digitale tools voor het bouwproces, vandaag en morgen
Niki Cauberg van Buildwise presenteert de kansen en uitdagingen die digitalisatie biedt voor de bouwsector, en specifiek voor ontwerp en werf. Daarbij wordt de centrale rol van BIM in het bouwproces van de toekomst gekaderd, en worden voorbeelden gegeven hoe technologieën zoals 3D-metingen, drones, scanners, AR, VR, sensoren en AI de aannemer en ontwerper vandaag al kunnen ondersteunen.
Circulariteit in overheidsopdrachten
Overtuigd van een circulaire benadering van een project, maar je weet niet goed hoe dit om te zetten in een correcte bestek tekst? Rik Neven (Palindroom) bezorgt je tijdens deze sessie een overzicht van alle beschikbare tools en hulpmiddelen. Je leert er meer over Circubestek, Cabrio, GRO, Sure2050, het betonakkoord,...
Schrijf je in!
Wil je er graag bij zijn? Vul onderstaand formulier in en reserveer jouw plek.
In het keuzemenu kan je aanduiden aan welke thematische sessies je in de namiddag wenst deel te nemen . Wil je dit nadien nog wijzigen? Het aanpassen van de gekozen sessies is mogelijk. Hiervoor stuur je ons een e-mail met jouw gegevens en de nieuwe sessie waarvoor je je wenst te registeren.