Workshop: EPC Niet-Residentieel
Tijdens deze workshop informeren en begeleiden we jou zodat jij weet hoe en waar je alle nuttige info kan terugvinden en verwerken.

Acasus Inspireert - samenwerking POM West-Vlaanderen
18/03/2025 - 10:00 tot 17:00
Je bent ervan overtuigd dat hergebruik van materialen bepalend zal zijn voor de toekomst van de bouwsector, maar je hebt nog twijfels over de toepassing ervan?
Goed nieuws! Op dinsdag 18 maart organiseren wij, POM West-Vlaanderen en Acasus, de tweede editie van onze studiedag "Bouwen in de toekomst". Dit keer ligt onze focus op hergebruik.
Niet enkel de mogelijkheden en voordelen, maar ook de uitdagingen en de rol van het beleid komen aan bod. Wij contacteerden enkele ervaringsdeskundigen en zij komen met veel enthousiasme hun kennis en ervaring met jullie te delen.
Wanneer
Dinsdag 18 maart 2025 van 10u30 tot 17u00.
Onthaal voorzien vanaf 10u00.
Waar
De Grote post, Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende
Voor wie
Dit event is er zowel voor architecten, projectontwikkelaars, aannemers, lokale en regionale overheden, sociale huisvestingsmaatschappijen, studiebureaus, scholen en publieke opdrachtgevers.
Kostprijs
Deelnemen aan deze studiedag is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Inschrijvingen worden afgesloten op maandag 10 maart 2025. Je verzekeren van een plek doe je door onderstaand formulier in te vullen.
10u00 Onthaal met koffie
10u30 Welkomstwoord - POM West-Vlaanderen
11u00 Schaarste, overvloed en verbeelding - Tomas Ooms
12u00 Middagpauze met lunch
13u00 Thematische sessies
keuze uit een van volgende onderwerpen
14u15 Thematische sessies
keuze uit een van volgende onderwerpen
15u15 Pauze met koffie
15u45 Panelgesprek
Tijdens het panelgesprek brengen we verschillende sprekers uit de thematische sessies samen in een boeiend gesprek. Elk met hun eigen ervaringen, insteken, vragen en oplossingen, effenen ze samen het pad richting meer hergebruik.
Botste jij in een project op een hindernis, of had je nog vragen na een van de thematische sessies? Vuur je vraag af tijdens het panelgesprek.
16u30 Slotwoord - Provincie West-Vlaanderen
Gedeputeerde Vanlerberghe Jurgen
Hoe kunnen we met zo weinig mogelijk energieverbruik een zo groot mogelijke ruimtelijke kwaliteit realiseren?
Circulariteit in architectuur wordt vaak gepresenteerd als een “business of promises,” gebaseerd op het idee dat wat we vandaag ontwerpen en bouwen, morgen vanzelf hergebruikt zal worden. In de realiteit blijken urban mining en hergebruik zelden zo rechtlijnig of eenvoudig. Materialen uit hergebruik brengen uitdagingen met zich mee, zoals onvoorspelbare beschikbaarheid, wisselende kwaliteit en andere onverwachte beperkingen. Of zijn het juist mogelijkheden en opportuniteiten!
In deze lezing neemt Tomas Ooms je mee in de wereld van schaarste en overvloed. Hij onderzoekt hoe beperkingen — materieel, ecologisch of conceptueel— innovatie kunnen stimuleren en leiden tot verrassende en onverwachte architectuur. Door slim hergebruik, systemische processen of provocerende keuzes, ontdek je hoe schaarste een motor kan zijn voor actuele architecturale standpunten.
Met zorg en verbeeldingskracht krijgt materiaal een tweede leven, waarbij wordt uitgegaan van wat er is, met maximaal gebruik van reststromen en hergebruikte materialen.
Waar de afvalstoffenwetgeving vandaag in Vlaanderen heel stevig verankerd zit in het materialendecreet en het Vlarema, zijn er over hergebruik nog heel wat onduidelijkheden. Tijdens deze sessie zoomen we in op een aantal kerndefinities en zoeken we uit wanneer iets als afval- of grondstof gezien wordt. Ook de hergebruik thema's toe die momenteel door de OVAM onderzocht worden komen aan bod. Afronden doen we met een discussie rond ‘hergebruikrecht’.
De term bouwteam is ondertussen al goed ingeburgerd, maar wat met een ‘sloopteam’. Deze sessie gaat dieper in op de samenstelling van zo'n team, de verandering in het sloopproces en de rolverdeling. Aan de hand van enkele voorbeeldprojecten tonen we dat dit helemaal geen ver-van-mijn-bed show hoeft te zijn, integendeel. (Deze sessie valt binnen het kader van het VLAIO project Living Lab Circulaire Sloopteams)
Bouwactoren zoeken meer zekerheid en verzekeraars wachten op meer circulaire projecten om hun polissen op af te stemmen. Dit creëert een grijze zone. Tijdens een korte presentatie en een daaropvolgende workshop gaan we dieper in op de implicaties van circulariteit voor verzekerbaarheid. Aan de hand van enkele praktische cases verkennen we de mogelijkheden van attestering en verzekerbaarheid.
Tijdens deze werksessie verkennen we de technische prestaties van hergebruikte bouwmaterialen en hoe theoretische principes worden vertaald naar praktische toepassingen. Buildwise biedt inzicht in het normenkader dat op Europees en Belgisch niveau in ontwikkeling is en licht toe hoe deze richtlijnen concreet worden toegepast op drie specifieke productgroepen: houten balken, isolatiematerialen en bakstenen. Naast een presentatie is er ruimte voor interactie, waarbij deelnemers vragen kunnen stellen en meedenken over circulair bouwen.
Op verschillende beleidsniveaus wordt regelgeving in het leven geroepen om circulariteit van bouwmaterialen te stimuleren. Welke rol kan een lokaal niveau spelen om dit hergebruik aan te zwengelen? Na een toelichting vanuit Stad Roeselare over de eerste stappen richting circulair bouwen, volgt een brainstorm waarbij best practises en ideeën vanuit de groep aan bod kunnen komen.
Tijdens deze sessie vertelt Hilde jullie meer over de toepassing van hergebruik bij Colruyt group. Ze neemt jullie mee doorheen het ganse proces dat doorlopen werd bij de aanpak van de werken in het Colruyt filiaal van Temse.
Wil je er graag bij zijn? Vul onderstaand formulier in en reserveer jouw plek.
In het keuzemenu kan je aanduiden aan welke thematische sessies je wenst deel te nemen . Wil je dit nadien nog wijzigen? Het aanpassen van de gekozen sessies is mogelijk. Hiervoor stuur je ons een e-mail met jouw gegevens en de nieuwe sessie waarvoor je je wenst te registeren.