Voor Particulieren

Mijn verbouwpremie 2022

Je hebt plannen om te gaan verbouwen en je wil graag weten op wat voor premies je recht hebt? Dan is het waarschijnlijk wel goed om te weten dat er binnenkort het een en ander veranderd in het Vlaamse premielandschap. Vanaf 1 juli worden de bestaande renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de verschillende energiepremies van Fluvius geïntegreerd in Mijn VerbouwPremie. Dat laatste is een nieuw premiestelsel dat vanaf 1 oktober 2022 in werking treedt. In de tussentijd geldt een aanvraagstop. 

Wat betekent dit voor jou?

Tot en met 30 juni 2022 moet je de huidige renovatiepremie en/of de energiepremies van Fluvius apart aanvragen. Dit kan zowel online of op papier en volgens de huidige voorwaarden. Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je de premies (die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie) tijdelijk niet aanvragen. Vanaf 1 oktober 2022 kan je 'Mijn VerbouwPremie' online aanvragen. 

Over welke premies gaat het?   

  • Premie dakisolatie 
  • Premie muurisolatie 
  • Premie vloerisolatie 
  • Premie hoogrendementsglas 
  • Premie warmtepomp (behalve hybride warmtepomp) 
  • Premie zonneboiler 
  • Premie warmtepompboiler

Andere premies (zoals de EPC-labelpremie, de premie voor zonnepanelen, de premie voor een hybride warmtepomp en de premie voor sturing van elektrische warmte) kunnen na 1 juli 2022 nog steeds bij Fluvius worden aangevraagd, maar de energiepremie voor een condensatieketel voor beschermde afnemers (Fluvius) verdwijnt helemaal op 1 juli 2022.  

Al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie).

Nog snel aanvragen of wachten?  

Personen en gezinnen die behoren tot de laagste en middelste inkomenscategorie doen er goed aan om het oude en het nieuwe premiestelsel goed te vergelijken aangezien de nieuwe Mijn VerbouwPremie interessanter kan zijn. Wil je nog een premie aanvragen aan de huidige voorwaarden? Doe dit dan zo snel mogelijk, want na 30 juni 2022 is dit niet meer mogelijk.  

Je hoeft niet te wachten met uitvoering van de werken om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie. Voor premies die tussen 1 oktober en 31 december 2022 werden aangevraagd mogen de facturen uitzonderlijk tot 27 maanden (2 jaar en 3 maand) oud zijn. 

Naast Mijn VerbouwPremie zijn er nog andere premies voor renovatie én energiebesparende investeringen. Meer informatie over die premies vindt u via de Premiezoeker((opent in nieuw venster)) of op Energiesparen.be((opent in nieuw venster)).

Benieuwd op welke premies en premiebedrag je recht hebt?   

Raadpleeg de simulator van Mijn VerbouwPremie. Je kan deze hier terugvinden. 

Wil je meer weten over Mijn VerbouwPremie? Neem dan zeker een kijkje op deze website. 

Aangemaakt: 23.05.2022

Aangepast: 24.05.2022