Voor Particulieren

Wat verandert er in 2023

Naast heel wat goede voornemens start een nieuw jaar traditioneel met een reeks gewijzigde of nieuwe regels. 2023 vormt hierop geen uitzondering. Wij hebben voor jullie opgelijst wat de voornaamste veranderingen zijn op vlak van wonen en bouwen.

Renovatieverplichting

  • Word je vanaf 1 januari 2023 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter van een woning met een slecht EPC-label (E of F), dan moet je deze binnen de 5 jaar energetisch renoveren zodat ze minimaal over een D-label beschikt. De regering hoopt nieuwe eigenaren op deze manier te stimuleren om bij de renovatie van een woning na te denken op de lange termijn. Met toekomstgericht renoveren kan je namelijk veel geld besparen. 
  • Woon je in een appartement? Dan kan een grondige renovatie iets uitdagender zijn, niet alleen omwille van technische redenen, maar je moet ook met meerdere eigenaren tot een beslissing komen. Wist je dat je ook voor advies voor appartementsgebouwen terecht kan bij Acasus? Een van onze adviseurs komt langs voor een bezoek aan het gebouw en bezorgt je na afloop een overzicht met de mogelijke ingrepen. Meer weten? Contacteer ons voor meer info.

 Bouwen en verbouwen

  • Het S-Peil geeft weer hoe performant de bouwschil van een woning is. Voor nieuwbouwwoningen is een Speil van S28 het wettelijk bepaalde minimum. Lukt het je toch niet om dit te behalen dan bestaat er een uitzondering waarbij dit S-Peil max. S31 mag bedragen, maar dan moet zowel voldaan worden aan de eis voor het aandeel hernieuwbare energie EN mag het E-peil (energiezuinigheid woning) niet hoger zijn dan E20.
  • Voor bouwvergunningsaanvragen vanaf 2023 is een verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht (enkel voor CV met water als afgiftemedium). Bij nieuwbouw is het verplicht om (minimaal) een hybride warmtepomp te plaatsen.
  • Voor zowel nieuwbouw als ingrijpende energetische renovaties wordt het verplichte aandeel hernieuwbare energie opgetrokken. In 2022 bedroeg die minimum hoeveelheid 15 kWh/m2. Dat is nu gestegen naar minstens 25 kWh/m2 voor nieuwbouwwoningen en naar 20 kWh/m2 voor ingrijpende energetische renovaties. Je leest er alles over via deze link.

 Andere nieuwigheden  

  • Energiedelen werd in 2022 reeds gelanceerd, maar toen nog met als voorwaarde dat de betrokken partijen klant zijn bij dezelfde elektriciteitsleverancier. Deze voorwaarde is weggevallen wat heel wat meer mogelijkheden biedt.
  • Vanaf 1 januari 2023 zijn erkende technici verplicht om het onderhoud en de keuring bij indienstname van een centraal stooktoestel te melden. Deze melding zal er in de toekomst voor zorgen dat particulieren, via hun woningpas, zullen herinnerd worden aan het onderhoud van hun ketel.  
  • Capaciteitstarief elektriciteit : Er werd al heel wat over geschreven, maar sinds 1 januari is ook het capaciteitstarief een feit. Een deel van de kosten op je elektriciteitsfactuur wordt nu bepaald door de hoeveelheid elektriciteit die door jou wordt afgenomen en het moment waarop je dat doet. Inzetten op slimme technologieën waarmee je je verbruik zoveel mogelijk kan sturen en spreiden zullen een belangrijke rol spelen bij het verlagen van je energiefactuur. 
  • Overweeg je om een warmtepompboiler te plaatsen? De premie hiervoor werd aangepast en bedraagt nu 900 euro ipv. 450 euro. Benieuwd op wat voor premies je nog recht hebt? www.mijnverbouwpremie.be

Heb je nog vragen of wil je graag weten welk van deze maatregelen een impact heeft op jouw project? Vraag dan vandaag nog je bouwadvies aan. Onze adviseurs zullen je met veel plezier wijzer maken in de wereld van het duurzaam wonen en bouwen.

Aangemaakt: 17.01.2023

Aangepast: 17.01.2023