Voor Particulieren

Tip van adviseur: Groepeer je technieken en bespaar

Ontwerp je woning met aandacht voor de positionering van verschillende ruimtes en bijhorende technieken. Zo kan je moeiteloos besparen zonder in te boeten aan comfort.

Groepeer natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet en berging) zo veel mogelijk dichtbij de technische ruimte, zo beperk je de leidinglengtes en -verliezen bij sanitair en ventilatie.
Vooral bij ruimtes met warmwatervraag is dit erg interessant. Denk aan de badkamer en keuken. Met korte leidingen tussen productie en tappunten legt het warm water minder afstand af. Zo heb je snel warm water als je er nodig hebt en gaat minder water verloren. Ook je energieverbruik vaart er wel bij. In lange leidingen blijft veel warm water staan. Dat koelt terug af en ben je dus kwijt.

Is het groeperen van natte ruimtes moeilijk (vb. bij renovatie)? Focus dan op plaatsen met een hoge warmwatervraag, zoals de badkamer. Zorg dat deze dicht bij de warmwaterproductie liggen. In de keuken is de warmwatervraag niet zo groot en kan een kleine elektrische boiler handig zijn. Door de beperkte vraag en korte leidingen blijft ook dit energetisch interessant.

Pas op: Je leidingen isoleren voorkomt het afkoelen van het water. Bij verwarmingsbuizen is dit aangeraden. Het isoleren van de buizen voor sanitair warm water is minder aangeraden. Dit water koelt best zo snel mogelijk af om mogelijke legionella te voorkomen.

Aangemaakt: 26.01.2023

Aangepast: 28.02.2023