Voor Particulieren
Hoe bepaal je de ideale grootte van een regenwaterput?
Ga je bouwen of verbouwen? Dan is het goed om na te denken over het hergebruik van regenwater. Hoe meer hemelwater je kunt opslaan of laten infiltreren, hoe beter voor het klimaat. Zeker nu we steeds vaker te maken krijgen met langere periodes van droogte. Maar hoe begin je hieraan? Hoe bepaal je de grootte van die regenwaterput? Wat kan en mag je erop aansluiten? Wat doe je met het overtollige water? Wij hebben enkele aandachtspunten voor je op een rijtje gezet
Bepaal je dakoppervlak en ga na waarop de afvoeren zijn aangesloten.
Probeer zoveel mogelijk regenwater op te vangen en nuttig te gebruiken door de afvoeren van alle daken aan te sluiten op je regenwaterput. Heb je een groot dakoppervlak en een plat dak? Dan kan het interessant zijn om een groendak te plaatsen. Dat zorgt niet alleen voor een vertraagde afvoer van het regenwater, maar draagt ook bij tot de biodiversiteit, verhoogt levensduur van je dak, zorgt voor een aangename leefomgeving en verlaagt de omgevingstemperatuur. Dat laatste kan er, vooral in stedelijke omgeving, voor zorgen dat de buitentemperatuur met 3° daalt.
Optimaliseer je gebruik.
Dat je dit water kunt gebruiken voor de toiletten, buitenkraantjes en de wasmachine weten de meesten onder ons wel, maar wist je dat je dit water ook kunt gebruiken om mee te poetsen? Of zelfs om je mee te wassen? Voor dat laatste laat je je best bijstaan door een bouwprofessional. Het is namelijk van belang om ervoor te zorgen dat het circuit van het regenwater en drinkbaar water ten allen tijde volledig gescheiden blijft.
Infiltreer wat je niet gebruikt.
Probeer zo weinig mogelijk regenwater af te voeren. Dit wordt beter geïnfiltreerd, want regenwater dat niet naar de riolering stroomt, levert een belangrijke bijdrage aan het herstel van de grondwatervoorraden en het tegengaan van verdroging. Infiltreren kan op heel veel verschillende manieren, maar de eenvoudigste is wellicht het regenwater gewoon laten weglopen in je tuin. Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Vlaamse MilieuMaatschappij.
Wist je dat er voor het berekenen van de ideale grootte van je regenwaterput terecht kunt op de de site van www.groenblauwpeil.be. Je berekent er in een paar kliks het ideale volume en krijgt er suggesties ter optimalisatie van je watergebruik.

Aangemaakt: 30.06.2022
Aangepast: 30.06.2022